4 kavels

4 kavels naast elkaar met daarop 4 woningen. Dat was het vraagstuk. En hoe kom je dan tot een optimale indeling? Daarbij zijn vele afwegingen en overdenkingen. In dit geval willen we daar 2 uitlichten: privacy en genieten van de zon. Deze hebben niet alleen gevolgen voor de indeling van de kavel maar ook in het ontwerp van de woning. 

Randvoorwaarden

Op iedere locatie heb je te maken met randvoorwaarden zoals bijvoorbeeld een bestemmingsplan en andere regelgeving ter plaatse. Maar dat kan ook al bestaande bouw of gebiedsinrichting zijn. In dit schrijft de regelgeving o.a. de positie van de woning ten opzichte van de kavelgrens voor en het soort kavelafscheiding (beukenhaag).

De zon

Als eerste is er besloten de woningen in de lengte van de kavel te plaatsen. We hebben daarbij gekozen voor een "dichte" muur (met daarin de voordeur en aansluitende ruimtes zoals hal en toilet) aan de schaduwzijde van de woning (noord) en de ramen aan de zon zijde (oost-zuid-west). Langs een deel van de zuid en west kant van de woning is een veranda geplaatst, zodat er naast zon ook overdag en 's avonds ook beschutting is.
(Vanuit onze ontwerpsoftware kunnen we op elk moment van de dag, op iedere dag van het jaar, de loop van de zon en schaduw op een bepaalde locatie bekijken.)

Privacy

Door de gekozen opzet ontstaat er buiten leefruimte op de veranda en in de tuin dat plaatsvindt tussen de eigen woning en de "dichte" muur van de naastgelegen woning. Dat is dan het meest private deel van de tuin. Aan de achterkant van de kavel sluiten de tuinen meer op elkaar aan maar worden gescheiden door een 2 meter hoge beukenhaag. De aanplanting en type van de beukenhaag bepalen daarbij nog hoe verdicht deze is.

(Benieuwd naar het woningontwerp? Klik hier)